ENGDE

Együttesek

Az együtt zenélés öröme – már a legkisebbeknél is – megsokszorozza a növendékek zenei élményét. Együtteseink rendszeresen fellépnek iskolai és városi rendezvényeken, ahol a hallgatóság is részese lesz ennek az ajándéknak. A csoportos zenélés mind az egyéni fejlődés, mind a közösségi lét tekintetében rendkívül hatékony. „Ha a sokféleség közös alapot és célt talál, nagy dolgot szülhet. Mindenki megőrzi másságát – de egyirányba húz. Ez a fejlődés útja az élet minden színterén.” (Müller Péter) Olyan barátságok köttetnek itt a zeneiskola falain belül, amelyek akár egy életen át elkísérik a növendékeket.


Vezető: Soproni Ildikó

A furulya-együttes 2002-ben alakult, melyben a teljes hangszercsalád: szoprán-, alt-, tenor-, és basszus furulya képviselteti magát. Az együttes műsorán reneszánsz, barokk darabok mellett XX. századi szerzők művei, és átíratok is szerepelnek. Fellépnek az iskolai és városi rendezvényeken – óvodákban, iskolákban, templomokban – egyaránt.

A Furulya-együttes jelenlegi tagjai: Balics Réka, Bálint Katalin, Szabóky Angéla, Müller Cecília, Nagy-Mohos Adorján

Vezető: Szász József

A zenekar 1997 óta működik az iskolában. Jelenleg Szász József és Boros Ádám foglalkoznak a diákokkal szerdánként, másfél órában (17:30-19:00). Az utóbbi időben a zenekar létszáma jelentősen megnövekedett. Szász József, a zenekar vezetője sokszínű repertoárt tanít az együttesnek a régi mesterek műveitől kezdve egészen a filmzenéig, népszerű átiratokig. A fúvószenekar az Adventi hangversenyen és a Tanévzáró hangversenyen gazdagítja fellépésével a programot.

A Városi Fúvószenekar, azaz a „Budaörsi Fúvósegylet” utánpótlását is biztosítva elindult a közös munka a két együttes között. A felsőbb éves diákok mindkét együttesben játszanak, így az aktív együtt zenélés öröme az iskola befejezése után is sokáig elkísérheti a tanulókat. A legutóbbi közös élményt a – Budaörs Város testvérvárosába – Bretzfeldbe tett utazás és fellépés (2019) nyújtotta.

Tanárok

Vezető: Sági Zsolt

A gitáregyüttes – az iskola egyik legfiatalabb együttese – szinte észrevétlenül nőtte ki magát a különböző gitár kamarazenei formációkból Sági Zsolt vezetésével. A próbák keddi napokon zajlanak, továbbra is sokszínű felállásokban, repertoárral. A gitáregyüttes fellépéseivel az iskola falain belül és kívül (pl. könyvtárakban, óvodákban, közösségi házakban, kiállításokon) gazdagítja a hallgatóságot.

„Aki zenével indul az életbe, bearanyozza minden későbbi tevékenységét, az életnek olyan kincsét kapja ezzel, amely átsegíti sok bajon. A zene tápláló, vigasztaló elixír, és az élet szépségét, s ami benne érték, azt mind meghatványozza.” Kodály Zoltán

A zeneiskola egyik kiemelt feladatának tekinti az aktív éneklés megszerettetését, az éneklésre való nevelést. Már a legkisebbeknek is adunk lehetőséget – a szolfézs oktatás keretein belül – kiskórusokba alakulva fellépéseikkel gazdagítani a zeneiskola programjait, a szülők és látogatók nagy örömére.

Kiskórus – vezető: Berkesi Boglárka

Berkesi Boglárka a „Mindszentys” szolfézscsoportjaiból alakított 2018-ban egy minőségű hangzású kiskórust. A szereplésekre (Jótékonysági hangverseny – Mindszenty, Adventi hangverseny, Tanévzáró hangverseny) a szolfézsórák keretében, valamint külön próbákkal készíti fel a gyerekeket.

Leánykar – vezető: Óhidiné Pál Judit

A Leánykar szinte egyidős a zeneiskolával, a 2018-2019-es tanévtől kezdve Óhidiné Pál Judit vezeti. A próbák szerdai napokon másfél órában zajlanak (16:30-18:00). A kórushoz olyan tiszta hangú növendékeket várunk, akik letették a szolfézs alapvizsgát és szívesen énekelnek közösségben. A kórus repertoárja egyre bővül a tanulók által kedvelt darabokkal.

„Vesperas” – fiúkórus – vezető: Kecskésné Papp Ágnes

„A millennium évében a Gróf Bercsényi Zsuzsanna Városi Könyvtárral karöltve a Budaörsi Zeneiskola volt a kezdeményezője a Szent Márton napján (november 11.) tartandó latin nyelvű vesperásnak, amely azóta is minden évben megszólal a katolikus templom falai között a város és temploma középkori védőszentje tiszteletére.” Papp Ágnes

A fiúkórussal Kecskésné Papp Ágnes foglalkozik heti egy alkalommal. A korábbi években a Vesperas megszólaltatására összegyűlt kórus mára már egyéb repertoárt is felvett műsorába, igy pl. az Adventi hangversenyen Betlehemes énekekkel gazdagítják a műsort. A fiúkórus tagjainak lehetőséget adunk közösségként egy csoportban tanulni a szolfézs tantárgyat, melyet szintén Papp Ágnes tanít nekik.

Vezető: Bogáti László

Az iskola vonószenekara 2001 óta működik. Az együttessel jelenleg Bogáti László és Baksa Krisztina foglalkoznak szerdai napokon, másfél órában (18:00-19:30). A zenekarba a szolfézs tanulmányok befejezése után lehet bekerülni, ekkorra már a növendékek elérik azt a szakmai tudást, amely a zenekari játék előfeltétele. A kisebbeknek – még a szolfézs tantárggyal párhuzamosan – biztosítjuk az együtt zenélés örömét, különböző kamarazenei formációkban, melyet tanáraik állítanak össze. Ezeket a kamarazene produkciókat hallhatja a közönség a Növendékhangversenyeken, Tanszaki vizsgahangversenyeken, a Kamarazene Fesztiválon. A vonószenekar az Adventi hangversenyen és a Tanévzáró hangversenyen mutatja be tudását.